هفته نامه یزد آوا "گزارش رحیم میر عظیم:مشکلات عشایر ابرکوه در دیدار با مسئولان کشوری بررسی شد
در بازدید مدير کل عمران و امور زيربنايي سازمان امور عشاير ايران از مناطق عشایری استان یزد، عشایر و دامداران استان، مسائل و مشکلات خود را انعکاس دادند .
به گزارش خبرنگار یزدآوا از شهرستان ابرکوه، یکی از عشایر منطقه، در جمع مسئولان حاضر در این بازدیدها گفت: به واسطه ی اینکه پولی برای تأمین آذوقه در اختیار نداریم، ناگزیر از فروش بره ی 20 کیلویی هستیم؛ در حالی که با پرواربندی، می توانیم دامی 60 کیلویی پرورش دهیم. وی تأکید کرد: در گرفتن وام نیز با مشکلات بسیاری در مورد وثیقه مواجه هستیم و بانک ها، حداقل ضامن کارمند از ما طلب می کنند که از معرفی آن عاجز هستیم.
دیگری گفت: واردات گوشت نیز مشکل را دو چندان کرده است. چگونه می توان انتظار داشت که حاصل زحمات ما با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد؟! آیا بهتر نیست دولت پولی را که صرف واردات گوشت می کند، صرف دادن علوفه ی مورد نیاز به عشایر و دامداران کند و گوشت را از آنان خریداری نماید؟
جواد شمس، یکی دیگر از عشایر، اظهار داشت: عدم نقدینگی باعث ایجاد مشکلات جدی برای حدود 70 درصد از عشایر که تنها متکی به دامداری هستند، شده است. وی تخریب مراتع، ندادن حق عشایر در منطقه ی هارونی و نبود کمک مالی برای اخذ مجوز حفر چاه کشاورزی را؛ با توجه به این که وضعیت آب منطقه حکم می کند که چندین چاه خریداری، مجوز آنها باطل و چاه جدید حفر شود؛ از دیگر مشکلات عشایر ابرکوه برشمرد.
     نماینده ی مرتع فریادون، در منطقه ي عشایری هارونی نیز گفت: تعداد دام های 22 دامدار منطقه، به واسطه ی بی مرتعی و بی مکانی به نصف کاهش یافته است. لطفی افزود: در تقسیمات کشوری، مراتع را از دست داده ایم و قسمتی هم که از مناطق فریادون در اختیار ما قرار گرفته است، قسمت کم بهره است .
مديرکل عمران و امور زيربنايي سازمان امور عشاير ايران نیز در جمع عشایر، نه تنها این مشکلات را رد نکرد، بلکه بسیاری از آنها را از جمله مشکلات اساسی و درد مشترک عشایر کشور خواند.
بابان داوردان گفت: متأسفانه در حالی شاهد وجود چنین مشکلاتی هستیم که عشایر با وجود آنکه تنها دو درصد از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده اند، تولید 25 درصد از گوشت قرمز کشور را در اختیار دارند. وی همچنین از برنامه های دولت برای اسکان عشایر و افزایش درآمدهای آنان با حفظ کرامت عشایر خبر داد. داوردان همچنین از اجرای طرح پرواربندی امانی  که در سه استان، به صورت پایلوت اجرا و با استقبال رو به رو شده است؛ در تمام کشور، پس از تأمین اعتبار خبر داد. مسئول امور دام جهاد کشاورزی ابرکوه نیز در مورد نیازهای عشایر اظهار داشت: مکان یابی برای حفر شش چاه مال داری انجام شده است و نیازمند حمایت های لازم برای اخذ مجوز هستیم.
غیب الهی افزود: عشایر آغل بند زمستانی ندارند و مجتمع دامداری هارونی  نیز که پیش بینی شده است، نیاز به کمک دارد. وی نداشتن نقدینگی برای تأمین خوراک دام، نبود امکانات در محل سکونتگاه های ییلاقی و قشلاقی؛ از جمله آب و برق، نبود جاده های دسترسی مناسب و همچنین مشکلات بهداشتی را  از مهم ترین مشکلات عشایر شهرستان خواند.
عشایر استان یزد با در اختیار داشتن 200 هزار واحد دامی و بیش از 450 نفر شتر، قشری کم توقع هستند که با تمام توان و با وجود مشکلات بسیار، در راستای تحقق اهداف نظام و نیل به خودکفایی تلاش می کنند. 750 خانوار عشایری در طبس، 220 خانوار در خاتم و 180 خانوار در ابرکوه زندگی می‌کنند. یکی از راهکارهای اساسی برای رفع مشکلات عشایر بر طبق آیین نامه ی ساماندهی عشایر، عمل کردن دستگاه ها به وظایف قانونی خود است و امید است که تمامی دست اندرکاران برای پیشبرد اهداف متعالی نظام اسلامی، یاور تولیدکنندگان و همچنین عشایر؛ به عنوان تولیدکننده ی عمده ي پروتئین کشور باشند.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا